Selecteer een pagina

Chroniqueur

 

 

 

Chroniqueur

De kunstprojecten die in Veenendaal-oost gerealiseerd worden, volgen een masterplan met de naam ‘Successie’. In 3 fasen wordt samen met bewoners kunst gekozen, beleefd en ook gemaakt. Om al deze activiteit en participatie vast te leggen gingen we als de Chroniqueur  regelmatig de wijk in met onze caravan, als een ontdekkingsreiziger op expeditie. We bekeken de wijk vanuit verschillende invalshoeken en hebben verslag gedaan in de Kroniek. Kunst en participatie in een tijd van crisis en bezuiniging, waarin de kunst stevig onder vuur kwam te liggen. De projecten die het dichtst bij de bewoners bleven, hadden het meeste succes: enthousiasme, betrokkenheid en opkomst. Zo zorgde een samen met de kunstenaar aangelegd aardappelveldje op de plek van de toekomstige supermarkt uiteindelijk voor een feestje met zelfgebakken friet en een initiatief voor een volkstuinencomplex.

concept / drukwerk / boek / expositie / educatie

Pioniersfase

In de eerste fase, de pioniersfase, zijn tijdelijke kunstwerken gemaakt door jonge kunstenaars. Verspreid over 2011 zijn alle projecten te zien geweest. In mei van 2012 is de eerste fase van het kunstproject ‘Successie’ afgerond met een expositie in het gemeentehuis van Veenendaal. Zes jonge kunstenaars exposeerden samen met de Chroniqueur een terugblik op hun tijdelijke kunstprojecten in Veenendaal-oost in het voorgaande jaar.  Op het achterraam van de caravan, het expeditievoertuig van de Chroniqueur, was een film te zien met de titel Terugblik.

 

Overgangsfase

In de tweede fase, de overgangs- of groeifase, heeft kunstenares Carmela Bogman samen met schoolkinderen een mobiel lichtkunstwerk ontworpen: ‘Oosterlicht’. Een lichtkunstwerk dat zich oplaadt door zonne-energie. Het werk had op de verschillende bouwsteigers in Veenendaal-oost te zien geweest moeten zijn, ware het niet dat tijdens het ontwerpproces de bouw stil kwam te liggen door de crisis.

Climaxfase

Essentieel onderdeel van het programma Nieuw Wonen, is dat kunst wordt gerealiseerd door middel van participatie: een actieve, sturende inbreng van, in dit geval, jongeren. Om die jongeren een goede keuze te kunnen laten maken uit 3 kunstenaars, hebben we een lessenserie gemaakt, met een introductie in de kunst in de openbare ruimte, een verkenning van het gebied, presentaties van de kunstenaars, een fotoopdracht en de opdracht een aanbeveling te schrijven. De lessen zijn gevolgd door zo’n 200 leerlingen van Rembrandt College en CLV. Kunstenaar Marjet Wessels Boer is uitgekozen door de leerlingen en jongeren uit de wijk om samen met hen een kunstwerk te ontwikkelen in Veenendaal-oost.